Kolposkopija i Papa test

Kolposkopija predstavlja pregled grlića materice i dela vagine. To je pomoćna dijagnostička metoda, koja ima za cilj određivanje rasporeda abnormalnog skvamoznog epitela i preciziranje delova iz kojih se može uzeti tkivo za biopsiju. U navedene svrhe koristi se izvor jake svetlosti i koloskop (aparat koji je za ovu namenu konstruisan 1925. godine) sa uveličanjem 20-50 puta.

Osnovni značaj ove metode se ogleda u ranoj dijagnostici karcinoma.

Sama kolposkopija je potpuno bezbolna, traje u zavisnosti od nalaza između pet i deset minuta.

https://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/laboratorije

Sastavni deo kolposkopskog pregleda je i Šilerova jodna proba, koja se sastoji u premazivanju površine posmatrane porcije Lugolovim rastvorom pomoću dugačkog štapića. Jodom iz Lugolovog rastvora se zdrav epitel oboji tamno mrko, dok patološki promenjen pločasti epiteli zdrav cilindrični epitel ostaju svetli. Jod pozitivna proba znači da je pločasti epitel zdrav, odnosno da na tom mestu verovatno nema karcinoma. Jod negativna proba znači da je epitel ostao svetle boje i da je sumnjiv, između ostalog na karcinom. Kad kolposkopija pokaže prisustvo sumnjivog epitela, obavezno se vrši ciljana biopsija.

Ciljana biopsija je uzimanje isečka tkiva koje se šalje na patohistološke preglede, na kojima će ih pregledati visoko specijalizovani stručnjak – patolog, koji će, nakon posebne pripreme tkiva odrediti tačnu dijagnozu.

Bezbolna je, traje kratko, a nakon nje se može javiti kratkotrajno, oskudno krvarenje i lako neprijatan osećaj u vagini. Tamniji iscedak može trajati nekoliko dana i nije opasan. Ako se javi obilno, sveže krvarenje, temperature i jaki bolovi potrebno je javiti se lekaru.

Papanikolau test, PAP test PAPA test, je jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja ćelija u uzetom materijalu, sa prednje i zadnje usne i kanala grlića materice. Od uzetog uzorka se pravi citološki razmaz koji se fiksira na mikroskopskoj pločici i boji po metodi Papanikolau. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza morfoloških osobina ćelija u toku koje se mogu otkriti znaci zapaljenja grlića, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i druge patohistološke promene.
Papanikolau test je metoda dopunskog ispitivanja u okviru ginekološkog pregleda koja ima za cilj rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promena ćelija grlića materice, koje prethode karcinomu… „Od uvođenja Papanikolau testa, stopa javljanja raka grlića maternice je opala za oko 70 posto, a životi milioni žena su produženi“.

Ocene koje se daju nakon obavljenog Papanikolau testa su PAPA I, II, III, IV i V. Označavaju se rimskim brojevima i svaka ima značenje. I i II su zadovoljavajući rezultati, dok ostali zahtevaju terapiju.

Kolposkopski pregled i PAPA test treba raditi na 6 meseci, a obavezno jedanput godišnje.Smatra se da bi se tako smrtnost od raka grlića materice smanjila za 90%.

Citološki nalaz po Papanikolau deli se u 5 grupa ( 1954g)

 

Prva grupa ( PAPA I ) – znači da je nalaz u potpunosti dobar. Veoma mali broj žena može da ima ovakve rezultate.

Druga grupa ( PAPA II ) – i ovaj rezultat je sasvim zadovoljavajući. Znači da imate određene zapaljenske promene, ali nije ništa alarmantno ili zabrinjavajuće. Većina žena, koja nema oboljenje dobije ovakav rezultat na PAPA testu.

Treća grupa ( PAPA III ) – ovaj rezultat znači da su se pojavile neželjene, nezrele ćelije, ali nisu u potpunosti zauzele, takozvano epitelsko tkivo koje se nalazi i u vagini. Ako su vam rezultati PAPA testa PAPA III znači da su ove neželjene ćelije zauzele manje od jedne trećine epitelskog tkiva. Doktor će odrediti terapiju, ali nemojte da vas rezultati zaplaše jer ne mora da znači da ste u nekoj drastičnoj opasnosti.

Četvrta grupa ( PAPA IV )
– četvrta grupa znači da su nezrele ćelije zauzele više od jedne trećine epitela i ginekolog bi ovde trebao da reaguje sa adekvatnom terapijom.

Peta grupa ( PAPA V ) – ovi rezultati već znače da imate u sebi maligne ćelije.

Nije ništa neobično da Papa test izazove malu količinu krvarenja. Procedura uzimanja papa brisa podrazumeva uklanjanje ćelija sa osetljive sluzokože grlića malom četkicom i plastičnom lopaticom. Ova vrsta krvarenja ne uzorkuje nikakva oštećenja i sama se zaustavlja. Međutim, ako je krvarenje uzrokovano uzimanjem pap brisa, krvarenje treba da bude blago i da brzo prođe. U suprotnom, potrebna su dodatna ispitivanja.

POPUSTI

Ovde možete pogledati ponude za zdravlje sa popustom ( popusti do 90 % )

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje

Ovde možete pogledati ponude za kompletne ginekološke preglede sa popustom od 85% 

 http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/prosireni-ginekoloski-paket-za-zene-pregled-ginekologa-kolposkopija-ginekoloski-ultrazvuk-papa-vs-ultrazvuk-dojki

 http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/premijum-paket-za-zene-pregled-ginekologa-ginekoloski-ultrazvuk-kolposkopija-papa-vs-uroplazma-mikoplazma-klamidija-ultrazvuk-dojki

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/extra-paket-za-zene-ginekoloski-pregled-ginekoloski-ultrazvuk-kolposkopija-papa-vs-laboratorija-ultrazvuk-stitne-ultrazvuk-male-karlice

https://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/laboratorije/laboratorija-sim-lab-plus/extra-paket-briseva-za-zene-chlamidia-ureaplasma-mycoplasma-cervikalni-vaginalni-bris-bakterijska-vaginoza-20-popusta-na-sve-druge-analize-u-laboratoriji-sim-lab

Najnovija istraživanja pokazuju da polno prenosive bolesti uzrokuju abnormalne promene na ćelijama glića materice, i mogući razvoj karcinoma. Najznačajniji su humani papiloma virusi (HPV) koji u 90% slučajeva uzrokuju karcinom grlića materice.Od ostalih treba navesti herpes simplex virus tip 2 ( HSV 2), Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis.

Postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa.Genitalne HPV infekcije su veoma česte. HPV je toliko čest da oko polovine svih muškaraca i više od 3 od 4 žene imaju HPV u nekom trenutku u svom životu. Ali, većina ljudi koji imaju HPV-om to ne znaju.* Većina HPV infekcija nemaju nikakvo štetno dejstvo.
* Neki tipovi HPV-a mogu da prouzrokuju genitalne tj. polne bradavice koji se još nazivaju i kondilomi. To je HPV niskog rizika.
* Neki tipovi HPV-a mogu da izazovu promene ćelija koje ponekad dovode do raka grlića materice i raka drugih genitalnih organa i raka grla. Ovo su visokorizični HPV virusi.

Genitalni Herpes je polna bolest koju uzrokuje virus herpesa: najčešće Herpes Simplex Virus tipa 2 (HSV-2)

Napad genitalnog herpesa (virus HSV-2) kreće pojavom grupe plikova na penisu i oko korena penisa, unutar i okolo vagine, ili unutar i okolo anusa. Prvo pojavljivanje herpesa je obično i najgore, traje nedeljama dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj, i počnu da zarastaju. Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže.

Trihomonas iliti trichomonas vaginalis spada u protozoe, grupu mikroba, koji su slični bakterijama. Može da inficira genitalno područje, tj. vaginu i uretru kod žena, odnosno i vaginu i prostatu kod muškaraca. Infekcija se obično ne širi dalje kroz ljudsko telo i zato nije opasna koliko su to neke druge polno prenosive bolesti.

Hlamidija je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Izazivač oboljenja je bakterija, Chlamydia Trachomatis, koja može oštetiti ženske reproduktivne organe! Iako su simptomi oboljenja blagi ili ih uopšte nema, ozbiljne komplikacije koje mogu proisteći, uključujući i neplodnost, razvijaju se podmuklo, pre nego što žena i primeti problem.Svaka seksualno aktivna osoba može biti zaražena. Sa porastom broja seksualnih partnera povećava se rizik za prenos infekcije.

Hlamidija je poznata kao pritajena infekcija jer većina žena (75-80 odsto) nema nikakve simptome! Ukoliko se jave, simptomi se razvijaju 1-3 nedelje nakon kontakta.

Ukoliko dođe do razvoja simptoma, što se dogodi kod malog broja zaraženih žena, oni su u vidu neuobičejenog ili pojačanog iscedka iz vagine (ako je inicijalno zahvaćen grlić materice) ili osećaj peckanja prilikom mokrenja kad je inicijalno zahvaćena uretra. Ukoliko se infekcija proširi na jajovode, žena i dalje ne mora osećati bilo kakve simptome, a ukoliko se ipak jave oni su u vidu bola u donjem delu trbuha ili leđa,mučnina, povišena telesna temperatura, bol tokom polnog odnosa ili krvarenje između dve menstruacije.Muškarci imaju simtome u oko 50 odsto slučajeva. Najčešće manifestacije su u vidu iscedka iz polnog organa ili osećaja peckanja tokom mokrenja. Ređe je peckanje i svrab na samom vrhu penisa. Izuzetno su retki slučajevi bola i otoka u testisima.

Terapija oboljenja je jednstavna, komforna i efikasna. Koriste se antibiotici.Obavezno je testiranje partnera i njegovo lečenje ukoliko je zaražen kao i uzdržavanje od polnih odnosa tokom lečenja.Jednom lečena i izlečena infekcija ne dovodi do zaštite od infekcije u budućnosti jer se infekcijom ne stvara imunost na hlamidiju. Zato je jako bitno pridržavati se mera prevencije oboljenja i koristiti zaštitu tokom polnog odnosa.