Stomatologija

woman smile

Oštar bol u zubima najčešće ukazuje na karijes, koji ne sme zapusti jer se jako brzo širi i zahvata ostale zube. “Pokvareni” zubi nisu samo estetski problem, oni mogu biti i izvor mnogih bolesti. Uz lokalnu anesteziju popravka zuba može biti potpuno bezbolna. Ali to ne može da se generalizuje na apsolutno sve slučajeve. Dejstvo anestezije zavisi od toga o kojoj se bolesti zuba radi i od toga u kojoj se vilici nalazi zub koji boli. Zub može da reaguje na tople i hladne nadražaje iz više razloga, a najčešće su to pokvareni zubi.Ukoliko bol nastaje isključivo u toku nekog nadražaja (npr. dok jedete) i traje manje od 60 sekundi, uglavnom je u pitanju duboki karijes i taj problem se rešava ulanjanjem karijesa i postavljanjem plombe.

Karijes je jedno od najčešćih oboljenja savremenog čoveka. To je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno i dovodi do razaranja zuba. Poreklo karijesa je višeuzročno. Veliki broj opštih i lokalnih, unutrašnjih i spoljašnjih faktora se dovodi u vezu sa nastankom karijesa. U opšte faktore se ubrajaju: rasa, nasledni činioci, životno doba pojedinca, pol, funkcija endokrinih žlezda, ishrana i sl. U lokalne faktore spadaju: mikroorganizmi, pljuvačka, oblik i raspored zuba, jatrogeni faktori, loša dentalna higijena itd.

Plombiranje Ukoliko se pacijent na vreme obrati zubaru, pokvaren zub se može izlečiti i popraviti plombiranjem. Materijali koje danas stomatolozi koriste prilikom plombiranja vrhunskog su kvaliteta. Odlično se prilagođavaju boji zuba, ne ispadaju i ne menjaju boju nakon dužeg vremena. Najbolji od svih, je stakleni materijal koji se stavlja na zub i prirodno veže na isti nakon što se zub očisti od karijesa bez ikakvih bondinga (lepkova). Čvrstoća ovakve plombe jednaka je čvrstoći zubne gleđi.

 

POPUSTI

Ovde možete pogledati sve stomatološke usluge sa popustom ( popusti do 90 % )

 http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/stomatoloska-ordinacija-jasna-madzarev/plombiranje-zuba-ili-ultrazvucno-skidanje-kamenca-sa-poliranjem-ili-zamena-jednopovrsinske-plombe

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/dental-studio-busetic/izrada-metalokeramicke-krunice-nemacka-vita-keramika-gratis-poliranje-svih-zuba-i-ciscenje-kamenca

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/dental-studio-busetic/ciscenje-zubnog-kamenca-i-poliranje-svih-zuba-ili-nehirusko-vadjenje-zuba-ili-kiretaza-parodontalnog-dzepa-ili-zalivanje-fisura-kod-dece

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/dental-studio-busetic/hirusko-vadjenje-zuba-tj-umnjaka

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/lepota/arena-estetik-centar/lasersko-izbeljivanje-zuba-za-990-din-2-tretmana

 LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBA

84_1Izbeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje belja. Beljenje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti i po pristupačnoj ceni doći do prelepih belih zuba. Lep osmeh je jedna od prvih stvari koju neko primeti na vama prilikom upoznavanja i svakako će dobro uticati na vaše samopouzdanje. Sa belim i sjajnim osmehom se osećate bolje i ostavljate bolji utisak. Životni stil ili starenje mogu negativno uticati na boju zuba. Stvari kao što su kafa, čaj, koka-kola, crveno vino i cigarete mogu doprineti tamnjenju zuba.

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba. Proces beljenja nije bolan, radi se bez anestezije, mada kod veoma malog broja pacijenata može se pojaviti osetljivost jednog od zuba, koja je prolaznog karaktera. U svakom slučaju rezultati beljenja zuba su idividualni i uvek se postiže izbeljivanje, ali u kojoj meri to isključivo zavisi od strukture i prebojenosti zuba.

Pre samog tretmana izbeljivanja zuba neophodan je pregled kako bi se utvrdilo da li su vaši zubi pogodni za sam tretman, kao i da bi vas informisali o svim efektima, mogućim rizicima i neželjenim pojavama. Kako bi tretman bio kompletan, obavezan korak je čišćenje naslaga kamenca i poliranje zuba.

Sam tretman se sastoji od nanošenja gela na zube i njihovo izlaganje laserskoj svetlosti u trajanju od 15-ak minuta. Nakon toga se gel uklanja i ispiramo zube, a nanosimo novi sloj gela i ponavljamo postupak još dva puta. Na ovaj način smo uticali na sastav i osetljivost zuba, te je preporuka da se neko vreme nakon što završimo izbeljivanje zuba koriste sredstva za dodatnu fluorizaciju i izbegavaju hladna i obojena pića i hrana. Belina zuba nakon tretmana regresira za par nijansi u narednih nekolko dana, pa je korisno kombinovanje sa profesionalnim kućnim beljenjem kako bi efekat bio što duži.  Potamneli zub se prethodno pripremi za beljenje tako što se sa zadnje strane isprepariše rezervoar za gel, ukloni eventualni karijes, ostaci starog punjenja unutar kanala korena 2mm u dubinu. Izvrši se izolacija krunicnog dela cementom na bazi glas jonomera i nakon toga se postavlja 30% gel karbamid peroksida ili smeša hidrogena i natrijum perborata unutar krunicnog dela, koji za veoma kratko vreme dovodi do željenih rezultata.

Šta se ne može postići beljenjem zuba?

– Beljenjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju opraviti pre započinjanja beljenja.

– Beljenjem se ne mogi izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može u najvećem broju slucajeva rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se po nekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.

– Beljenjem se ne mogu rešiti fluoroticne mrlje kod pacijenata koji su unosili velike kolicine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim kolicinama u vodi za piće.

– To može da bude problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.

BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Neželjene nuspojave
Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek PROLAZNOG KARAKTERA i u stomatologiji nije opisan slučaj njenog zadržavanja.

 

ZUBNI KAMENAC

parodon.ultra_zvukZubni kamenac je zapravo pravi kamenac koji se stvara uglavnom na donjim prednjim zubima i gornjim molarima, ali se može naći i na svim zubima . Nalazi se oko zuba kao kruna i to u gingivalnom delu zuba, gde vremenom, ako se ne ukloni, usled toksičnog dejstava toksina iz bakterija koje se nagomilavaju ispod njega može dovesti do razgradnje vilične kosti i hronične upale desni i bolesti poznatije kao parodontopatija.

Kako kamenac nastaje i čišćenje kamenca  Čak i kada je vaša oralna higijena besprekorna, u vašim ustima postoje bakterije. One, zajedno sa proteinima i šećerima iz hrane koju jedemo, na površini zuba formiraju jedan tanak film koji se zove zubni plak. Ovaj sloj se najviše zadržava na mestima koja je najteže čistiti, kao što su najudaljeniji zubi u nizu, i to duž linije desni ili uz plombu ili krunicu. Bakterije koje se nalaze u plaku mogu biti štetne za zube: svaki put kada jedete one luče kiseline koje oštećuju gleđ, pa tako i nastaje karijes. Ove kiseline mogu takođe izazvati upalu i oštećenje desni. Ali ukoliko redovno ukljanjate zubni plak detaljnjim čišćenjem svih površina svih zuba možete sprečiti ovakva oštećenja! Još veći problem nastaje ako dozvolimo da plak duže stoji. Tada se minerali iz pljuvačke talože preko njega, i on očvršćuje. Tako se formira zubni kamenac, koji je tako čvrst da ga četkicom ne možemo ukloniti sa zuba.

Kada se kamenac već formirao na vašoma zubima postaje teže, ako ne i nemoguće, pravilno i detaljno četkati zube i koristiti konac. A bakterije i dalje proizvode kiselinu koju otpuštaju prema gleđi, što vodi nastanku karijesa zuba. Kamenac koji se formira ispod nivoa desni može biti naročito opasan. To je zato što bakterije koje se u njemu nalaze mogu da iritiraju i oštećuju desni. Zato je jako bitno sprečavanje njegovog nastanka ili hitno skidanje kamenca ukoliko je već došlo do njegovog formiranja. Pored svega ovoga, istraživanja pokazuju da ova vrsta bakterija može biti izuzetno opasna i za ostale delove našeg tela, naročito za srce.

Prva faza čišćenja podrazumeva otklanjanje kamenca, koji je u stvari kalcijum-karbonat, na površinama donjih zuba i gornjih šestica i sedmica. Ranije se čišćenje radilo ručno, a sada se za to koristi ultrazvučni nožić. Proces nije bolan i ne oštećuje zub. Ovo ultrazvučno čišćenje se preporučuje na šest meseci, mada je to individualno jer nečije pljuvačne žlezde luče više kamenca. Uklanjanje kamenca je važno jer njegovim nagomilavanjem dolazi do zapaljenja mekih tkiva oko zuba i povlačenja desni, što onda dovodi i do krvarenja desni, pojave karijesa i stvaranja džepova. Ovim ultrazvučnim metodom se skidaju krupni komadi kamenca. Redovno pranje nije dovoljan preduslov da izbegnete probleme sa zubima. Naravno, nekima je pomogla genetika i dala im kvalitetnije zube, pa ne moraju često na kontrole. Ipak, bez obzira na to, svako bi povremeno trebalo da se podvrgne čišćenju kamenca, poliranju zuba i, ako je potrebno, zameni plombi.

Nakon skidanja kamenca niko vam ne garantuje da se on neće vratiti. Vraćanje kamenca je moguće nakon mjesec dana do nakon nekoliko godina. Nikako nemojte sami pokušavati da skinete kamenac sa zuba jer možete vrlo lako oštetiti gleđ. Kada se skidanje kamenca odradi slijededi poliranje zuba.

KARIJES

Karijes zuba (u narodu poznatiji kao zubni kvar ) je oboljenje čija je glavna karakteristika progresivno lokalnorazaranje zubnog tkiva i uz parodontopatiju predstavlja najčešću bolest u ljudskom rodu . Karijes zapocinje na površini zuba, (u 75% na griznim površinama zuba) demineralizacijom (razgradnjom gleđi ) i progresivno prodire u dubinu i u širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva : dentin i živac-zubnu pulpu. Način lečenja, samim tim,  zavisi od stepena razvoja ovog oboljenja odnosno od toga koje strukture zuba su zahvaćene u momentu kada se pacijent javio stomatologu. Zato za karijes kao i za druga oboljenja važi staro pravilo : ”Bolje sprečiti nego lečiti”. Dobra i pravilna higijena, uz pravilnu ishranu i redovnu posetu izabranom stomatologu su osnovni preduslov za sprečavanje pojave karijesa na zubima . Ako do njega dođe, vrlo je važno dijagnostikovati ga na vreme i sprečiti njegovo dalje razvijanje.  Napredovanjem karijesnog procesa mogu nastati oboljenja pulpe zuba, koja su često praćena bolom, zbog čega pacijenti često misle da takav zub treba izvaditi. Međutim,  uglavnom je neophodan endodontski tretman – lečenje kanala korena  omogućava da izlečite i sačuvate svoj zub u ustima. U endodontskoj terapiji primenjemo  savremena mašinska i hemijska sredstva za obradu kanala i materijale koji su na svetskom tržištu dokazali svoj kvalitet.

PLOMBIRANJE ZUBA

Rupe koje nastaju u zubima usled njihovog truljenja ( karijesa ), te gubljenja tvrdog tkiva zuba se razvijaju i sire kako vreme prolazi, a zub se ne tretira i ne leci. One postaju veće, truljenje ( karijes ) napreduje i može doseći do zubne pulpe i izazvati upalu. Iz tog razloga je potrebno odstranjivanje karijesa i rekonstrukcija odnosno povratak zuba u stanje u kome e nalazio pre oboljevanja. Proces rekonstrukcije podrazumeva odstranjivanje karijesa, te popunjavanje nastalih praznina u samom zubu. Kako se zub ispunjava, kaze se da je napravljen ispun, odnosno plomba. Plombiranje zuba radi se uz pomoć različitih materijala i od toga zavisi i cena plombiranja zuba. U poslednje vreme većina ljudi se opredeljuje za bele plombe zbog estetskog utiska. Boja plombe se naravno uklapa sa prirodnom bojom zuba. Plombe se nakon postavljanja bruse kako bi se što bolje prilagodile zubu. Od kvaliteta plombe zavisi i cena plombiranja zuba.

Plombiranje zuba se koristi kako bi se popravio zub zahvaćen karijesom, ili da se poboljša oblik i izgled zuba koji je promenjen usled erozivnih faktora (klinaste erozije u predelu vrata zuba, odlomljene ivice, nekvalitetni zubi). U današnje vreme kada je estetika važan faktor, plombe za zube moraju da zadovoljavaju i njene najviše standarde, tako da zubi izgledaju prirodno.

 

bele-plombeBele plombe – kompozitne plombe koriste se da bi vratile zubu funkciju, integritet i morfologiju nastalu usled oštećenja karijesom, prelomom ili drugim oštećenjima. Bele plombe vezuju se direktno za površinu zuba štiteći ga od daljeg loma.Ove plombe su se znatno usavršile, da su skoro u potpunosti potisnuli upotrebu amalgama („sive plombe“).

 

POLIRANJE ZUBA

Poliranje zuba je neophodno odraditi nakon skidanja kamenca. Kamenac predstavljaju tvrde naslage koje se nastanjuju na zubima i čine štetu. Da bi se spriječile ponovne naslage kamenca na zubima nakon skidanja kamenca radi se poliranje zuba. Niko Vam ne garantuje da se kamenac neće ponovo pojaviti. Redovnim i preventivnim pregledima možete prolongirati period do sledećeg pojavljivanja kamenca. Poliranje zuba prestavlja uklanjanje neravnina koje su nastale prilikom skidanja kamenca sa zuba. Poliranje pored toga što doprinosi lijepšem i boljem izgledu samih zuba nakon skidanja kamenca, ima i još jednu mnogo važniju svrhu. Poliranjem se spriječava ponovno nastajanje kamenca, ili barem prolongira period do sledećeg nastajanja. Poliranje se radi četkicom i posebnom pastom. Poenta korišćenja rotirajuće četkice je njena mogućnost da zađe i otkloni sve moguće neravnine koje se nalaze na zubu. Pasta koja se koristi za poliranje zuba sadrži abrazive koji doprinose boljem efektu izbijeljivanja zuba. Poliranje doprinosi izbijeljivanju zuba za jednu do dve nijanse. Izbijeljivanje zuba tehnikom poliranja je zdravo i preporučljivo i nije štetno. Poliranjem se ne oštećuje gleđ zuba.

Izbeljivanje zuba je proces o kome se mnogo priča, ali zapravo malo ljudi zna razlike izmedju različitih metoda i pristupa i svega onog što je relevantno za njih, pre nego što se opredele za ovaj jednostavan tretman.

Ordinacijsko beljenje zuba  Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba stomatolog će najverovatnije prvo fotografisati (odrediti boju prema ključu boja) vaše zube ne bi li pratio efekte tretmana. Pre početka izbeljivanja zuba, stomatolog nanosi specijalan gel na desni oko zuba koji ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. A ti preparati (gelovi) za izbeljivanje zuba su vodonik ili karbamid peroksid. Nakon nanošenja preparata za izbeljivanje na vaše zube stomatolog će vam lampom obasjati zube i na taj način aktivirati i ubrzati dejstvo preparata za izbeljivanje zuba. Izbeljivanje zuba lampom se vrši 3 puta po 15 minuta, a maksimalno 4 puta po 15 minuta. Izbeljivanje lampom zahteva nekoliko dolazaka u zavisnosti od prebojenosti zuba i od nivoa željene beline zuba.