Urologija

Urologija je specijalistička grana koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata). Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu i mokračnim putevima i oboljenja prostate. Na žalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta. Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije  kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvečanje prostate i sl.), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.

Zbog benignog uvećanja prostate, svaki drugi muškarac ima problema sa mokrenjem. Čak dve trećine muške populacije u Srbiji dugo trpi tegobe i odlaze urologu tek kada je zaista neophodno. Odlazak urologu podrazumeva pregled genitalnih organa i prostate, koji se vrše kroz debelo crevo pa je to samim tim i neprijatan pregled, što može biti i razlog zbog čega se ljudi sve manje odlučuju za njega. Međutim, u poslednje vreme mogu da primetim da sve više mladih muškaraca dolazi sa manje predrasuda i to najviše zbog straha od tumora testisa, erektilne disfunkcije i genitalnih infekcija.

Prostata počinje da se uvećava posle 40. godine života i tada su promene najučestalije. Dugotrajno sedenje, prekomerne doze alkohola, začinjena hrana i neupražnjavanje fizičkih aktivnosti doprinose sve češćim tegobama sa mokrenjem kao i benignim uvećanjima prostate.

POPUSTI

Ovde možete pogledati ponude za pregled i ultrazvuk kod urologa sa popustom

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/pregled-urologa-sa-ultrazvukom-prostate-mokracne-besike-i-testisa

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/lekarska-ordinacija-dr-nestorov/prosireni-pregled-urologa-sa-3-ultrazvucna-pregleda

Ovde možete pogledati sve ponude iz zdravlja sa popustom ( popusti do 90 % )

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje

 

Urološki pregled je specijalistički pregled urologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda i ultrazvučne dijagnostike postavlja tačnu dijagnozu uroloških bolesti i prepisuje terapiju. Urološki ultrazvuk obuhvata bubrege, mokraćnu bešiku, prostatu i testise. Na ultrazvučni pregled treba doći pune mokraćne bešike. Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamenje u bubregu i mokračnim putevima i oboljenja prostate. Na žalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta. Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvečanje prostate i sl.), tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva. Ako muškarci sve češće trpe da ne odu do toaleta, tada dolazi do slabljenja rada bubrega, a nekad čak i do neuriniranja, što se može lako rešiti kratkom hiruškom intervencijom, nakon koje pacijentima sledi brz oporavak.

Ne treba čekati bol da bi se posetio urolog. Bolesti urinarnog  trakta vrlo su česte. Jako je važno, kod prvih pojava simptoma, posetiti urologa. Osobe sa poremećajem u vidu problema sa mokrenjem ili promenama u mokraći, bolom u donjem delu stomaka, trebaju zatražiti pomoć stručnog lica.

Muškarcima, starosti iznad 45 godina, bez obzira da li kod njih postoje bilo kakvi simptomi, preporučuje se urološki pregled jednom godišnje. Svako s poremećajem mokrenja, bolovima u donjem delu trbuha, promenama u mokraći treba potražiti pomoć. Muškarci iznad 45 godina, bez obzira na simptome, trebalo bi jedom godišnje da odu na uroloski pregled. Muški rod se često žali na razne poteškoće i smetnje prilikom mokrenja. Pitanja koja ih najviše zbunjuju jesu kada treba posetiti urologa,tj kada treba odraditi preventivne preglede i koje su poteškoće opasne…

Najčešća oboljenja prostate su:prostatitis, benigna hiperplazija prostate ikarcinom prostate. Prostatitis  se moze javiti i kod  mladih i kod starijih muškaraca, dok su BHP (benigna hiperplazije prostate) i karcinom prostate oboljenja koja se uglavnom javljaju kod muškaraca starijih od 45 godina. Sva oboljenja prostate se manifestuju poremećajima mokrenja, ali karcinom prostate može biti bez značajnih simptoma. Zato je danas neophodna redovna kontrola urologa.

Urinarne infekcije se javljaju u svakom životnom dobu kod oba pola. Infekcija Ešerihije koli (Escherichia Coli) je danas česta kod mladih žena. Razlog za nastanak ovih infekcija urinarnog trakta je upravo u samoj anatomiji žene koja ima kratku uretru za razliku od muškaraca. Neophodno je uraditi tokom ispitivanja ovih bolesnika analizu urin sedimenta kao i urinokulturu.

ULTRAZVUK

imagesUltrazvuk testisa se danas koristi kao nastavak fizikalnog pregleda genitalnih organa muškarca. Anatomska lokalizacija testisa odmah ispod kože dozvoljava da se ultrazvučno ispitivanje radi sa visoko frekventnim sondama , takozvanim linearnim sondama koje proizvode odličnu rezoluciju slike. Dodatno uključivanje color Dopler ultrazvuka obezbedjuje da se u isto vreme može posmatrati i morfologija testisa i protok krvi kroz testise. Ultrazvučna dijagnostika omogućava visoki stepen tačnosti u razlikovanju intratestikularnih od ekstratestikularnih bolesti i u otkrivanju intratestikularne patologije. Ultrazvuk ima značajno mesto u otkrivanju tumora testisa koji se prikazuju kao solitarne ili difuzne promene u samom tkivu testisa. One mogu biti hipoehogene ili hiperehogene u odnosu na normalno tkivo testisa. Nakon povreda značajno je mesto ultrazvuka kako u dijagnostici tako i u praćenju regresije hematoma testisa. Različite cistične promene se takođe mogu pratiti i godinama u skrotumu pacijenata i najčešće ne pokazuju sklonost ka malignoj alteraciji. Glavne prednosti ultrazvučne dijagnostike su što se lako izvodi, postoji visoka tolerancija od strane pacijenta za ovu metodu, nije invazivna, nema jonizujućeg zračenja, relativno je jeftina i široko se primenjuje.

Urološki ultrazvučni pregled podrazumeva pregled bubrega, uretera (mokraćovoda), mokraćne bešike, a kod muškaraca i prostate i semenih vezikula. Urološki ultrazvučni pregled je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda.

Najčešći simptomi kod kojih treba uraditi urološki ultrazvučni pregled su:

  • bol u trbuhu koji je različite lokalizacije, najčešće lokalizovan u regiji bubrega odnosno slabinskih regija, ponekad sa propagacijom ka preponskim regijama, bol u regiji mokraćne bešike . Bol može biti različitog kvaliteta.
  • učestalo mokrenje, otežano mokrenje, osećaj nedovoljnog izmokravanja ili bilo koji drugi poremećaj mokrenja
  • promene u izgledu, mirisu, količini urina
  • pojava krvi pri mokrenju
  • promene u labaratorijskim analizama krvi i urina
  • povišena temperatura
  • otoci na nogama, licu
  • anemija, umor, malaksalost, gubitak apetita, promena ponašanja

Ultrazvuk urotrakta je neophodno učiniti kod osoba koje imaju tegobe vezane za mokrenje, pojavu krvi u mokraći, kod kamenja u mokraćnim kanalima, kod muskaraca koji su primetili izrasline na testisima, kao i kod onih koje nemaju tegobe, ali imaju više od 50 godina radi ranog dijagnostiovanja benigne hiperplazije prostate. Kod žena su česti cistitisi, odnosno zapaljenja mokraćne bešike, kao i pojava kamenja u mokraćnim putevima koji treba da budu evaluirani eho pregledom.

Ultrazvuk urotrakta omogućava da vidimo kako izgledaju bubrezi – da se odredi njihov položaj, veličina, struktura, da se oceni da li su zahvaćeni nekim patološkim promenama (kamenčići, tumorske promene, ciste). Potom se ispituje mokraćna bešika. Ona za pregled treba da bude ispunjena da bi se odredile sve njene ultrazvučne karakteristike – veličina, debljina zida, stanje sluzokože I eventualne patološke promene (kamen, tumor u zidu mokraćne bešike, izbočinje zida – divertikulumi itd). Kod muškaraca ovim pregledom se procenjuju još I prostate I testisi – njihovu veličinu, strukturu, tumorske promene itd.

Ultrazvučni pregled urotrakta se izvodi tako sto pacijent leži na ledjima tokom pregleda,dok lekar sondom ultrazvučnog aparata,na koju je prethodno naneo malo gela prelazi preko kože trbuha I mošnica kod muškaraca, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol I neprijatnost. Pregled traje 15 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.