Rak pankreasa

Uprkos napretku u lečenju raka, rak pankreasa i dalje ima lošu prognozu i jednu od najnižih stopa preživljavanja od svih karcinoma.

Vhipple operacija, koja se takođe naziva pankreatoduodenalna resekcija, je hirurški tretman za rak pankreasa. Tokom zahvata, hirurg uklanja glavu pankreasa i druge delove digestivnog trakta kako bi lečio rak ili produžio život.

Uprkos velikom riziku od komplikacija, Vhipple operacija može biti spasonosna. U ovom članku ćemo vam reći sve što treba da znate o ovoj složenoj operaciji.

Šta je Vhipple procedura?
Vhipple hirurgija je opsežna operacija nazvana po dr. Allen Vhipple, hirurg koji je izveo prvu modernizovanu verziju 1940. Ovo je najčešća operacija koja se koristi za uklanjanje raka pankreasa.

Vhipple hirurgija ima dve varijante: klasičnu Vhipple hirurgiju i pankreatoduodenalnu resekciju koja štedi pilorus (PSD). U klasičnom postupku, deo želuca se uklanja. U PSD-u je stomak očuvan.

Oba postupka uključuju uklanjanje:

glava pankreasa
duodenum, deo tankog creva
zajednički žučni kanal
žučna kesa
Nakon uklanjanja ovih organa, preostali delovi digestivnog trakta se ponovo vezuju.

Za šta je Vhipple procedura?
Vhipple procedura se najčešće koristi za lečenje raka glave pankreasa koji se smatra operabilnim ili skoro operabilnim. Resektabilan znači da se može hirurški ukloniti, dok granični resektabilan znači da se tumor može ukloniti, ali postoji rizik da neće biti uklonjene sve ćelije raka.

Manje često, Vhipple procedura se koristi za lečenje:

hronični pankreatitis
teške povrede pankreasa
karcinom duodenuma
Šta je rak pankreasa?
Rak pankreasa je rak pankreasa, organa koji proizvodi hormon insulin i digestivne enzime. Teško se leči jer je često neizlečiv i ne otkriva se dok se ne proširi na druga tkiva. Ima jednu od najgorih prognoza od svih karcinoma, sa petogodišnjom stopom preživljavanja od oko 12 odsto.

Najčešći tip raka pankreasa je adenokarcinom, koji počinje u ćelijama koje proizvode digestivne enzime zvane egzokrine ćelije.

simptomi
Do trenutka kada rak pankreasa izazove znake ili simptome, obično je postao veoma veliki ili se proširio izvan pankreasa. Prema Američkom društvu za rak (ACS), znaci i simptomi raka pankreasa mogu uključivati:

žutica
bol u stomaku ili leđima
gubitak težine ili loš apetit
mučnina i povraćanje
Povećanje žučne kese ili jetre
krvni ugrušak
dijabetesa
Za šta je Vhipple procedura?
Svrha Vhipple procedure je izlečenje raka ili produženje preživljavanja. Vaš hirurg može ostaviti dovoljno vašeg pankreasa da sačuva probavne enzime i proizvodnju insulina.

Kako se postavlja dijagnoza?

Ultrazvučni pregled abdomena i multidetektorska kompjuterizovana tomografija (MDCT) su neinvazivne dijagnostičke procedure koje se koriste u inicijalnoj fazi ispitivanja. Određivanje vrednosti tumorskih markera je nezaobilazna u dijagnostici, dok se pregled magnetnom rezonancijom (MR) i endoskopska ultrasonografija primenjuje kod dijagnostičkih dilema. Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP) je invazivna procedura čije su prednosti jasan pregled bilijarnog (žučnog) i pankreasnog kanalikularnog sistema, mogućnost uzimanja uzoraka i plasiranja stenta.

Nakon sprovedenih dijagnostičkih procedura donosi se odluka o vrsti hirurškog lečenja, odnosno da li je pacijent kandidat za palijativnu ili radikalnu hiruršku proceduru.

Palijativne procedure mogu biti operativne, kao i endoskopske i perkutane intervencije za bilijarnu i duodenalnu opstrukciju i uklanjanje bola.

Najčešći razlozi za hirurške intervencije na pankreasu:
  • akutna upala pankreasa (akutni pankreatitis)
  • hronična upala pankreasa (hronični pankreatitis)
  • cistične promene pankreasa (pseudociste, serozni, mukozni cistadenom, IPMN itd).
  • tumori pankreasa (adenokarcinom i neuroendokrini tumor)
Faktori rizika za stvaranje tumora pankreasa

Faktori rizika za stvaranje raka pankreasa su: dijetetski, nasledni, pušenje, konzumiranje alkohola, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost. Povećanje infekcije Helicobacter pilori doprinosi stvaranju raka pankreasa. Mutaciju onkogena K ras i p-53 imala je većina pacijenata (70-90%) koji su imali rak pankreasa. Tumori pankreasa najčešće su lokalizovani u glavi i telu, a retko u repu ovog organa.