Ginekološki pregled akcija

Kako izgleda ginekološki pregled?

Pregled spoljašnjih genitalija se vrši prvi i sastoji se od pregleda spoljašneg otvora vagine, malih i velikih usana, klitorisa. Tom prilikom se istražuje da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena.

Vaginalni pregled obavlja se pomoću instrumenta koji se zove spekulum. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što ginekologu omogućuje da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice. Obično se tada uzima i bris sa grlića materice i vagine, koji se testira na prisustvo uzročnika polno-prenosivih infekcija (mogu biti prisutni i bez davanja simptoma), kao i Papa test, kojim se ispituje prisustvo prekanceroznih i kanceroznih ćelija. Analizom brisa određuje se i grupa vaginalnog sekreta. Pregled spekulumom traje 30-ak sekundi i nije bolan, ali može biti pomalo neprijatan, naročito ako je vagina osetljiva zbog infekcije ili nekog drugog razloga.

Bimanuelni pregled služi da se proveri stanje i položaj jajnika, jajovoda i materice. Izvodi se tako što lekar stavi rukavicu i uvede kažiprst i srednji prst u vaginu, a drugom rukom spolja palpira donji deo stomaka. Na taj način se orijentiše o položaju, veličini i bolnoj osetljivosti organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica, vagina). Tokom bimanuelnog pregleda možete osećati neki neprijatan pritisak.

Dubokim disanjem kroz poluotvorena usta smanjićete nelagodnost. Ukoliko osetite bol, obavezno informišite lekara.

Kompletan ginekološki pregled sastoji se iz sledećih dijagnostičkih procedura:

1. Ultrazvuk

Na ultrazvuku, lekar vam proverava jajnike i matericu, kako bi se uverio da nemate cistu ili nešto slično što vam može ugroziti zdravlje. Ovo je obično prvi pregled koji se radi, tako da je poželjno da pred odlazak lekaru popijete što više vode, kako bi se adekvatno obavio pregled. Kod trudnica ovaj pregled je veoma bitan, jer doktoru omogućava da vidi položaj bebe, kao i da prati njen razvoj.

2. Papanikolau test ili PAPA test

Ovaj test služi kako bi se što ranije otkrilo ima li opasnosti od raka grlića materice. Dovoljno je raditi ga jednom godišnje, pogotovo kod seksualno aktivnih žena. Test je vrlo jednostavan, uzimaju se uzorci sa površine grlića materice, koji se potom pregledaju u laboratoriji. Postoje dve vrste klasifikacije rezultata testa. Prema staroj klasifikaciji postoji 5 grupa nalaza:
PAPA I – uredan nalaz
PAPA II – netipične zapaljenjske promene
PAPA III – displazija (blaga, srednje teška ili teška)
PAPA IV – carcinoma in situ
PAPA V – sumnja na invazivni karcinom
Bethesda sistem je nova klasifikacija prema kojoj postoji 4 grupe nalaza:
CIN 1 – blaga displazija
CIN 2 – umerena displazija
CIN 3 – teška displazija
CIS – carcinoma in situ

3. Kolposkopija

S obzirom da Papanikolau test ne može da ukaže na neke probleme koji se mogu javiti, na redovnom ginekološkom pregledu, obavezno se radi i kolposkopija. Pregled je bezbolan, ali ako se ne opustite može samo biti malo neprijatan, jer lekar koristi takozvani aparat kolposkop. U pitanju je mikroskop pomoću kojeg može da vidi grlić. Prvo se vizuelno pregleda grlić, koji se potom poprska Lugolovim rastvorom. Ako boja rastvora bude tamno crvena u trenutku kada se poprska na grlić materice, sa vašim zdravljem je sve u redu.

4. Kolposkopija

Pregled vaginalnog sekreta je takođe deo osnovnog ginekološkog pregleda. Uzima se uzorak vašeg sekreta, proverava se njegova čistoća, prisustvo bakterija, gljivica itd.