Oftalmološki pregled akcija

Kompletan oftalmološki pregled je važan korak u očuvanju ne samo vašeg vida, već i vašeg opšteg zdravlja. Kao i kod bilo kog drugog medicinskog pregleda, važno je da očni pregled redovno obavljate kako biste rano otkrili i identifikovali probleme pre nego što imaju priliku da se razviju u nešto ozbiljnije ili izazovu trajno oštećenje vida.

Tokom pregleda kod oftalmologa proći ćete niz testova i procedura koje imaju za cilj da utvrde zdravlje vaših očiju. Oni se kreću od jednostavnih stvari kao što je utvrđivanje oštrine vida, pa do komplikovanijih kao što su određivanje strukture vašeg oka i pregled očnog dna.

Kompletan oftalmološki pregled savetuje se

– Kada se pojavi potreba za dobijanjem prvih naočara za čitanje na blizinu (posle 40te godine života).
– Kod ljudi koji imaju predisponirajuće faktore koji mogu oštetiti vid, kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak.
– Kod osoba koje imaju bliske srodnike koji se leče od glaukoma.

Aplanaciona tonometrija je zlatni standard za procenu visine očnog pritiska. To je kontaktna metoda, koja se obavlja se aparatom (aplanacionim tonometrom) koji se nalazi u sastavu biomikroskopa (špalt lampe), uz prethodno ukapane kapi lokalnog anestetika.

Pneumotonometrijom je bezkontaktna metoda, koja se obavlja posebnim aparatom koji koristi vazdušni pritisak (mlaz vazduha) usmeren na rožnjaču. Ova metoda ne daje uvek precizne vrednosti, korisna je za screening.

– Gonioskopija – dijagnostička tehnika, kojom se utvrđuje širina komornog ugla, tj.dela oka kojim otiče očna vodica. Ovaj pregled je važan za detekciju i razlikovanje različitih tipova glaukoma, kao i za sagledavanje da li građom oka osoba ima sklonost ka akutnom napadu glaukoma.

– Pregled očnog dna (tj.unutrašnjeg dela oka) koji može da se uradi na uzanu zenicu. Za potpuni pregled potrebno je proširiti zenice. Pregled očnog dna može da se obaviti oftalmoskopskim aparatom ili pomoću specijalne lupe na biomikroskopu.

Priprema za merenje očnog pritiska kontaktnom metodom podrazumeva stavljanje blage anestezije u oko u vidu kapi.

Samo posle kompletnog oftalmološkog pregleda na široku zenicu, može da se postaviti precizna i potpuna dijagnoza, i pacijent uputi na potencijalno potrebna dalja ispitivanja.