Rak grlica materice

Rak grlica materice

     Rak grlica materice i papanikolau test

Rak grlica materice se u poslednjih desetag godina prilično intenzivirao kako pokazuju statistički podaci  i broj obolelih pacijentkinja se značajno povećao.Prvi simptomi raka grlica materice se teško otkrivaju a kad i do tog dođe često su atipične promene na materici već prerasle u maligni tumor tj kancer,zato su izuzetno važne redovne kotrole,pretrage i papanikolau test da bi se bolest rano dijagnostikovala.

 

RAK GRLICA MATERICE RANI SIMPTOMI

Neredovan odlazak kod ginekologa kao i obraćanje lekaru kad je već kasno – tj. kad je bolest uzela maha predstavljaju glavni problem,tada pacijentkinje imaju veoma malo šansi za izlečenje.U najvećem broju slučajeva premaligne promene koje se javljaju na početku bolesti prolaze bez lečenja -spontano,ali nekad sitna ostećenja koja se zapuste i nisu zalečena  mogu prerasti u rak grlica materice.Takvi problemi se veoma lako leče ako se dijagnostikuju na vreme,jer u suprotnom proces traje godinama i prerasta ukarcinom grlica materice.Svaka žena sebi može da spase život ukoliko odlazi na redovan ginekološki pregled.

RAK GRLICA MATERICE UZROCI – HUMANI PAPILOMA VIRUS

Jedan od glavnih krivaca i uzročnika bolesti je humani papiloma virus– HPV.Do sada je otkriveno više od stotinu tipova ovog mikroorganizma.

RANICA NA GRLICU MATERICE

Ukoliko humani papiloma virus izazazove benigne promene –  ranica na grlicu materice  ,statistika  pokazuje da se kod  8 od 20 žena razvija malignitet tj rak grlica materice.Pored pomenutog virusa u glavne uzročnike nastanka oboljenja ulaze i :

 • pušenje
 • prerano stupanje u seksualne odnose
 • često menjanje partnera
 • loša intimna higijena
 • hormonska kontracepcija
 • oslabljen imunitet
 • virus herpes simpleks
 • hlamidija

RAK GRLICA MATERICE SIMPTOMI

Kako smo već u uvodu rekli  prvi simptomi najčešće već ukazuju na atipične promene,koje ukoliko zanemarite prerastaju u ozbiljnu bolest.Simptomi raka grlica materice u svojoj ranoj fazi predstavljaju sve vrste krvarenja van redovnog menstrualnog ciklusa.Ukoliko je vaginalni sekret čest i sukrvičast između ciklusa,kao i tokom seksualnog odnosa ako se javi nakon menopauze,ili su vam obilne menstruacije svakako se javite lekaru i obavite ginekološki pregled.Kasniji simptomi raka materice su bolovi u maloj karlici ,bolovi kostiju,otežano mokrenje,zatvor i tvrda stolica,hronični umor,gubitak telesne težine i oticanje nogu.

PAPANIKOLAU TEST – STA JE PAPA TEST ?

Papanikolau test ili skr. papa test je bezbolna i opšteprihvaćena dijagnostička metoda,pri kojoj se uzima bris sa grlića materice, koji se obrađuje  cistološki i nakon mikroskopskog pregleda utvrđuje vrste ćelija.One mogu biti:normalne,napadnute infekcijom,premaligne ćelije kao i kancerozne.Papa test rezultati ukazuju dakle na upalne procese kao i na prisustvo svakih atipičnih ili u najgorem scenariju kancerogeniih ćelija.Pacijentkinja treba da vodi računa da bi se uzeo kvalitetan uzorak ,mora da prodje 5 do 7 dana od menstruacije ili od seksualnog odnosa,takođe vaginalete su u tom periodu zabranjene kao i vaginalno ispiranje.

PAPA TEST GRUPE

I i II grupa predstavljaju uredan papa test nalaz. Međutim mnogi ginekolozi ističu da čak i do 30% analiziranih rezultata sa urednim nalazom može sakriti premalignu promenu.Zbog tog faktora savetuje se analiza makar jedanput godišnje.Ukoliko papa test hpv tri puta za redom bude uredan tj.negativan ,na preglede ne morate ići tako često već je dovoljno jednom u 2 do 3 godine.

PAPANIKOLAU TEST TRECA GRUPA

Papa test treca grupa se treba posmatrati kao sumnjiv nalaz,jer je najčeše uzrokuje infekcija ali ujedno i ukazuje na moguće premaligne promene u ćelijama..

PAPA TEST CETVRTA GRUPA

IV i V grupa ukazuju nam na prisustvo ćelija kancera u brisu.Rak grilica materice se dijagnostikuje i kolposkopijom(uređaj uvećava pregledanu površinu i do 40 puta).Ukoliko postoje sumnje na pojavu maligniteta radi se biopsija i kiretaža tj..uzima se isečak.Definitivnu dijagnozi nakon pregleda i obrade dobijenog materijala daje patolog.

RAK GRLICA MATERICE LECENJE

Ukoliko su u pitanju premaligne promene,smrzavanjem krioterapija se odstranjuje izmenjeni epitel sa grlića materice,drugi način je kauterizacija tj spaljivanje ili laserom.Nakon navedenih intervencija očekuje se stvaranje zdravog epitala.Može se primeniti i konizacija(uklanjanje dela grlića uz rekonstrukciju preostalog dela),histerktomija (vađenje materice,jajnika,jajovoda,limfnih žlezda koje su u okolini) ponajviše zavisi od starosti pacijentkinje i u kom je stadijumu rak grlica materice.Nakon svega se donosi odluka o terapiji zračenjem ili citostaticima.

RAK GRLICA MATERICE ISHRANA

Izbaciti :industrijski prerađenu hranu,konzerve,meso i mesne prerađevine,mleko,prženu i jako začinjenu hranu.Što više jesti svežeg voća i povrća od sveže pripremljenih namirnica

KAKO SPRECITI RAK GRLICA MATERICE – PREVENCIJA

 • Izbegavajte rano stpanje u seksualne odnose kao i česte promene partnera
 • Koristite kondom,kao zaštitu od iunfekcija ne samo da bi se sprečila neželjena trudnoća
 • Posvetite puno pažnje na održavanju intimne higijene u slučaju infekcije treba da se leče oba partnera
 • Redovno raditi papa test nalaz i po potrebi radite i kolposkopiju naročito ukoliko ste seksualno aktivni.