Štitna žlezda hormoni štitne žlezde

analiza-hormona-stitne-zlezde-t3-t4-tsh-ultrazvuk-stitne-zlezde-sa-izvestajem-lekara-126665-370430Pojačano ili smanjeno lučenje hormona štitaste žlezde odražava se na rad srca, metabolizam, nervni sistem, a kod žena i na reproduktivnu sposobnost. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik, dok ga stres povećava. Hormoni koje luči tiroida, štitasta žlezda, regulišu mnoge procese u organizmu, poput telesne temperature, metabolizma, rada srca i funkcionisanja nervnog sistema. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose. Sve to ovoj maloj žlezdi smeštenoj na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti, daje veliku ulogu u funkcionisanju našeg organizma i zato je treba redovno kontrolisati. Tiroidna žlezda luči dva glavna hormona – trijodtironin T3 i tiroksin T4, a problem nastaje zbog njihove premale ili prevelike proizvodnje. U oba slučaja dolazi do brojnih poremećaja u organizmu.

lučenje hormona štitaste žlezde manifestuje se kroz ubrzan puls, iznenadne napade i lupanje srca, učestale stolice, brzo i lako zamaranje, poremećaj u spavanju i mršavljenje. Dok se pri pojačanom lučenju hormona javlja gubitak telesne težine i preosetljivost na toplotu, za hipotireozu, smanjeno lučenje hormona, karakteristična je prekomerna gojaznost.

POPUSTI

Ovde možete pogledati popuste iz zdravlja ( popusti do 90 % )

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje

Ovde možete pogledati ponude za pregled štitne žlezde i hormone štitne žlezde sa popustom od 58% popusta

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/lekarska-ordinacija-dr-nestorov/kompletan-pregled-stitaste-zlezde

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/analiza-hormona-stitne-zlezde-t3-t4-tsh-ultrazvuk-stitne-zlezde-sa-izvestajem-lekara

Sve češći rak štitaste žlezde Lekari upozoravaju da je u poslednjih desetak godina u našoj zemlji broj obolelih od raka štitaste žlezde udvostručen. Kao mogući razlog za ovako drastično povećanje broja obolelih navode stres. Ova vrsta raka mnogo češće pogađa žene, počinje bez ikakvih simptoma, a kasnije dolazi do otežanog disanja i gutanja. Inače, jedno američko istraživanje pokazalo je da su žene kod kojih je duže vremena smanjena funkcija tiroidne žlezde izložene povećanom riziku od raka jetre.

Hormoni štitaste žlezde utiču na rast i sazrevanje, povećavaju bazalnu potrošnju kiseonika, kontrolišu našu termoregulaciju i sintezu proteina, razgradnju masti… Tiroidni hormoni imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema, podstiču budnost, povećavaju osetljivost na različite stimuluse, utiču na osećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja, kao i na normalan emocionalni tonus. Takođe, imaju važnu ulogu u reprodukciji muškarca i žene i na održavanje normalne trudnoće. Utiču na rast i razvoj mozga u fetalnom periodu i tokom prvih godina života.

“Hashimoto tireoiditis je autoimuno zapaljenje štitaste žlezde. Kao i kod drugih autoimunih oboljenja, i ovde imuni sistem ne radi pravilno, što za posledicu ima stvaranje antitela na delove sopstvenog organizma. U Hashimoto tireoiditisu stvaraju se dve vrste antitela: antiTPO at ili antitela na tireoidnu peroksidazu (enzim TPO učestvuje u sintezi hormona štitaste žlezde), i antiTg at ili antitela na tireoglobulin (protein u štitastoj žlezdi u kojem se čuvaju sintetisani hormoni).”

Hipertireoza predstavlja pojačanu funkciju štitaste žlezde, a simptomi ovog stanja koje češće pogađa žene nego muškarce (odnos je 4:1), relativno se lako prepoznaju: nervoza i razdražljivost, gubitak kilograma uprkos pojačanom apetitu, opadanje kose, ubrzan i nepravilan rad srca, podrhtavanje, nepodnošenje toplote… Hipertireoza se može javiti iz različitih razloga: “To stanje može biti posledica autoimunog zapaljenja žlezde i njenog difuznog uvećanja i tada se naziva Graves-Basedovljeva bolest, ili prisustva jednog ili više čvorova u štitnoj žlezdi koji pojačano sintetišu i luče hormone . Tada govorimo o toksičnom adenomu ili polinodoznoj toksičnoj strumi.” Hipertireoza je, ako se ne leči, ozbiljno oboljenje jer prvenstveno oštećuje srčani mišić, ali se uz primenu odgovarajuće terapije danas relativno brzo može staviti pod kontrolu, pa i potpuno izlečiti.

Hašimotov tireoiditis – je zapalenje štitaste žlezde koje obično nastaje kao posledica virusne infekcije. Ova infekcija pokreće stvaranja antitela na virus koja istovremeno napadaju i sopstvene ćelije štitaste žlezde. Iglena biopsija štitaste žlezde odnosno citopatološki pregled pokazuju u mikroskopskom polju isključivo limfocite te se bolest zbog toga naziva limfocitarni tireoiditis. Budući da su kliničke togobe koje bolesnik ima beznačajne, prvi stadijum bolesti obično prođe nezapaženo. Kao krajnja konsekvenca hronične upale javlja se smanjena funkcija štitaste žlezde odnosno hipotireoza.

ultrazvuk-stitne-zlezde-vracar-4Dijagnoza se postavlja na osnovu vrednosti hormona i prisustva antitela u serumu pacijenta. Neophodna antitela za postavljanje dijagnoze su tzv. TPO antitela. Ultrazvučni pregled ovakvih pacijenata pokazuje da je žlezda uvećana i izmenjene strukture sa prisustvom velikog broja čvorića. Ukoliko su ti čvorići veći od 0,5 cm, neophodna je dopunska dijagnoza radi isključivanja mogućih tumora žlezde. Kontrola i lečenja ovih pacijenata obavlja se pregledom kod endokrinologa jednom u 3-4 meseca. Čvorovi u predelu štitaste žlezde predstavljaju veoma čest nalaz i danas se često otkrivaju zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici. Čvorovi mogu biti dobroćudni (benigni) i zloćudni (maligni). Oni su ipak obično dobroćudne prirode (oko 95%), a karcinomi štitaste žlezde su relativno retka stanja.

Čvorovi u štitastoj žlezdi znatno češće predstavljaju dobroćudne promene, koje ne zahtevaju i obavezno lečenje. Pojava tvrdog čvora, posebno ako je fiskiran za okolno tkivo ili su prisutni uvećani limfni čvorovi na vratu, pobuđuje sumnju na maligni karakter.
Terapija nodozne strume zavisi od njene prirode. Nekada je potrebno samo praćenje, a nekada operativno lečenje ili primena radioaktivnog joda, retko medikamentna terapija. Započnite lečenje na vreme pregledom kod endokrinologa, da biste se osećali bolje i izbegli ozbiljne zdravstvene probleme do kojih dovodi poremećana funkcija štitaste žlezde.

Evo nekoliko simptoma koji upućuju da biste morali da konsultujete lekara:

Iscrpljeni ste Osjećaj iscrpljenosti može biti povezan s brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štitne žlezde.

Osećate se bezvoljno Osećaj tuge i bezvoljnosti može biti povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štitne žlezde može imati uticaj na nivo ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi Teskoba i ‘čudan osećaj’ može biti povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može biti u petoj brzini. Ako ne možete da se opustite, to može da znači da vam žlezda radi previše brzo.

Apetit i ukus hrane su se promenili Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona možete stalno biti gladni. Usporena štitna žlezda, s druge strane, može da se poigrava s ukusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste To može biti uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlezde. Kod previše hormona možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i uopšte ‘rupe’ u sjećanju. Žene to često pogrešno pripisuju menopauzi.

Izgubili ste interes za seks Malo ili nimalo želje za seksualnim životom može biti posledica poremećaja štitne žlezde. Premalo hormona može uticati na nizak libido, ali kumulativni uticaj drugih simptoma hipotireoze – debljanje, nedostatak energije, bol u telu – takođe igraju veliku ulogu.

Lepršavi ste i uzbuđeni Taj lepršavi osjećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u grudima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može biti znak hipertireoze.

Suva koža Suva koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krhki i neravni.

Rad creva je nepredvidiv Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona izazvaće usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze.

Poremećen menstrualni ciklus Duže menstruacije s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije. S hipertireozom, visok nivo hormona čini neregularnost menstruacije na drugačiji način. Krvarenje je blaže i kraće traje, a razmak između menstruacija je veći.

Bolni ekstremiteti ili mišići Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona može da ošteti živce koji iz mozga i kičmene moždine šalju signale kroz telo.

Visok krvni pritisak Povišen pritisak može biti znak poremećaja štitne žlezde, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik za visok pritisak.

Promukli ste i imate čudan osećaj u vratu Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem rada štitne žlezde. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja žlezde. Koristeći ručno ogledalo, gledajte grlo dok gutate vodu. Gledajte postoji li bilo kakva ispupčenja ili izbočine u području žlezde, koja je ispod grkljana. Ako vidite bilo šta sumnjivo, obratite se lekaru.

Poremećen san Stalno vam se spava? Mogla bi biti hipotireoza. Lenja štitna žlezda usporava telesne funkcije.

Kosa je tanja i ispada Suva, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja.

Ne možete da zatrudnite Ako duže vreme bez uspeha pokušavate da dobijete dete, preterano ili premalo aktivna štitna žlezda mogla bi biti odlučujući faktor. Oba stanja utiču na ovulaciju, što narušava plodnost.