Mladeži dermatoskopija mladeža

1770716486216119velika_kupime_mladezi_101734_94857Mladeži (naevus-i) su doborćudne okruglaste promene na koži tamnije prebojene od okolne kože. Nekada su u nivou kože, pločasti, nekad blago uzdignuti ili na peteljci, meke i glatke ili tvrde hrapave površine sa bojom od svetlo kestenjaste do tamno braon. Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasni melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo sličan bezopasnim mladežima i prusustvo neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež.

Upravo zbog toga dermatolozi i hirurzi plastičari, a u nekim zemljama i njihova udruženja, redovno podsećaju na važnost kontrolnih pregleda i redovnu zaštitu kože.

 

POPUSTI

Ovde mozete pogledati ponude iz zdravlja sa popustom ( popusti do 90 % )

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje

Ovde možete pogledati ponudu za pregled dermatologa i dermatoskopiju svih mladeža sa popustom od 75%

– http://www.extrapopusti.rs/ponude/beograd/zdravlje/gracia-medika/pregled-dermatologa-i-dermatoskopija-svih-mladeza-po-telu

 

Bezopasni mladež i opasni melanom nisu uopšte srodni. Boja im je često jedina zajednička karakteristika. Bezopasni mladeži su nakupnine melanina (ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju). Ćelije melanoma, pak, imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože. Naravno, nipošto ne znači da će svaki mladež koji imamo da se pretvori u zloćudni tumor. Većina mladeža je sasvim bezopasna. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem…), treba ga operativno ukloniti.

1. Simetričnost mladeža
Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste.

2. Ivice mladeža
Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa sve je u redu. Ako su ivice nepravilne, nareckane ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.

3. Boja mladeža
Boja mladeža je vrlo važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju ili boju bele kafe. Jako tamni mladeži, gotovo crni, razlog su za odlazak kod lekara specijaliste.

4. Veličina mladeža
Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti. Međutim, sama veličina mladeža ne ukazuje na opasnost ukoliko nije praćena nekim drugim promenama: bojom ili nepravilnim ivicama.

5. Promene mladeža
Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, zapaljenja, vlaženja, krvarenja nisu dobar prognostički znak i jedan su od velikih razloga za odlazak na specijalistički pregled.

dermoskopija3Dermoskopija predstavlja metodu kojom uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), sa uveličavajućim staklom i sopstvenim izvorom svetla, posmatraju promene na koži. Širom sveta unazad petnaestak godina razvija se metoda koja u taj pregled uključuje i digitalnu tehniku fotografije, koja omogućuje kompjutersku obradu slike. Na taj način omogućeno je uveličavanje slike od 20 do 180 puta i znatno bolja vizuelizacija detalja koji su nevidljivi golim okom. Posebni računarski protokoli i programi za analizu omogućavaju da se sa velikom preciznošću zaključi o kakvoj vrsti promene se radi i da se na osnou toga prelože dalji postupci.  Kod osoba sa velikim brojem pigmentnih promena na telu dermoskopija pomaže o donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni.

Ukoliko neko želi da ukloni mladež bez obzira što on nema  rizične kriterijume to može da učini i čisto iz estetskih razloga. Bez obzira da li se radi o estetskom ili uklanjanju zbog nekog faktroa rizika  obavezno se odstranjeni mladež šalje na patohistološku analizu.

Koje promene se dijagnostikuju dermoskopijom? Dermoskopija je nezamenljiva metoda za pregled pigmentnih promena na koži – mladeža i za ranu detekciju melanoma. Dermoskopija je korisna za dijagnostikovanje i razlikovanje bazoceluarnog karcinoma, seboroične keratoze, hemangioma, dermatofibroma i drugih promena na koži.

Kako izgleda dermoskopski pregled? Sam pregled mladeža se veoma jednostavno izvodi, bezbolan je, a dobijenu sliku moguće je sačuvati u računaru, posle određenog vremena uporediti sa ranijom dermoskopskom slikom ili istu poslati drugom dermatologu na dodatnu ekspertizu. Obzirom na sve veću učestalost tumora kože, savetujemo da se pacijenti najmanje jednom godišnje jave svom dermatologu i pregledaju svoje mladeže dermoskopskim pregledom. Takodje, ukoliko dermatolog proceni da je mladež potrebno ukloniti obavite uklanjanje mladeža što pre.

Melanom je agresivni karcinom sa velikom smrtnošću u slučajevima kada se kasno dijagnostikuje. Pre primene dermoskopije nije bilo moguće dijagnostikovati melanom u ranoj fazi, a što je presudno za preživljavanje. Zahvaljujući dermoskopiji, u zemljama zapadne Evrope čak 80% melanoma se otkriva u veoma ranoj fazi, kada su šanse za izlečenjem velike. U našoj zemlji godišnje se dijagnostikuje 500 novih slučajeva melanoma, a samo 40% su tanki ili rano otkriveni. Dermoskopskom analizom izmenjenih mladeža, postavlja se sumnja na melanom, a definitivna dijagnoza postiže se histopatološkom analizom hirurški uklonjenih promena.

Mladeži – Zbog sve veće učestalosti tumora kože savetuje se samopregled mladeža na čitavom telu jednom u 3 meseca a preventivni dermoskopski pregled jednom godišnje. Osobe koje pripadaju visoko rizičnim grupama trebaju dermoskopiju raditi na 6-12 meseci. To su osobe koje imaju veći broj mladeza od 50, osobe sa atipičnim ili displastičnim mladežima, osobe sa porodičnom ili ličnom anamnezom o postojanju melanoma, osobe starije od 50 godina sa teškim solarnim oštećenjima kože.

HirurŠko uklanjanje mladeža primenjuje se u sledećim slučajevima:

1. Ukoliko je mladež displastičan – dermoskopom se uočava nepravilna struktura ali je još zdrav mladež

2. Ukoliko se mladež promenio i dermoskopskim pregledom postoje kriterijumi za melanom

3. Ukoliko je mladež urođen – kongenitalni. Ovi mladeži nose za 15 odsto veći rizik da tokom života pređu u malignitet.

4. Plavi, blu nevus. Mladeži plavičastosive boje takođe nose veći rizik da se tokom života promeni.

5. Ako se mladež uklanja iz estetskih razloga ili je na mestu česte iritacije, a veći je od 7 milimetara.